Tranebær er i sæson nu og er der noget, som jeg elsker, så er det tranebær. Om de er tørrede, friske eller i kager, etc. er underordet, bare jeg kan smage tranebærrene. Jeg er nok lettere tosset med dem og vil da også skyde på, at tranebær marmelade ikke lige er det de fleste har lyst til, men jeg vil opfordre jer til at prøve det. Det smager super og er faktisk nemt at lave. Du skal ikke have pektin eller andet i den dur og geleringsmiddel kan du også bare skrotte. Ja faktisk skal du kun bruge meget få ingredienser, så det er bare med at komme i gang.
Til et lille glas, brugte jeg:
240 gram friske tranebær.
150 gram sukker.
½ – 1 æble (afhængig af størrelsen).
1 tsk citronsaft.
Valgfrit: Saften fra en halv appelsin og atamon til skylning af glas.
Du undre dig måske over mængden af sukker, men det er fordi tranebær kan være rigtig sure og fordi det hjælper med at konservere marmeladen uden brug af kunstige midler :)
Prop alle ingredienserne i en lille kasserolle/gryde og sæt varmen rimelig højt. Lad det komme i kog og skru så ned for varmen. Lad massen simre i ca. ½-1 time og husk at røre i det jævnligt, ellers brænder det på. Når bær og æbler er udkogt og det begynder at tykne er det færdigt. Du kan nu enten vælge at proppe det i en blender og blende det eller du kan lade det være som det er. Jeg valgte det sidste, men det er helt op til dig. Lad massen køle let af inden den kommes på glas. Stil det i køleskabet og nyd marmeladen på ristet brød eller hvad du nu end lyster.
I made cranberry jam, because I’m kinda obsessed with them and they are in season now. I tweaked this recipe to my liking, but I simple just halfed the measurements and added juice of half an orange.